Prizele de pamant sunt influentate intr-o masura foare mare de oscilatia temperaturii solului si a mendiului ambient. Oscilatia temperaturii intr-un climat anume depinde de mai multi factori, cum ar fi: conductivitatea termica a solului, caldura specifica, viteza de absorbtie si cedare a caldurii la suprafata solului, adancime. Ingroparea tarusilor prizelor de pamant trebuie sa tina cont de adancimea maxima de inghet din stratul de sol din amplasament, avad in vedere faptul ca un sol inghetat are efect de izolator electric si se comporta similar cu un strat de sol extrem de uscat , cecea ce duce la o rezistivitate electrica foarte mare.
Existenta zapezii si a stratului de vegetatie la suprafata solului micsoreaza foarte mult adancimea de inghet in stratul de pamant; in zonele cu paduri adancimea de inghet este superficiala. In astfel de zone, doar in cazuri si situatii cu totul exceptionale, adancimea de inghet poate fi ca cea de la ses, or chiar mai mare. O medie a adancimii de inghet in zonele de ses, de campie, este considerate valoarea de 0,5 – 0,7m. Deja la adancimea de 1m in sol oscilatiile diurn-nocturn ale temperaturii devin nesemnificative.
Dependenta rezistivitatii solului de temperatura si umiditate face ca aceasta sa fluctueze in decursul unui an de zile, in zonele noastre temperate, europene, in functie de sezonalitatea anotimpurilor. De exemplu, valorile minime ale rezistentei prizei de pamant se atinge in luna august, iar valorile maxime se ating in luna februarie. In lunile noiembrie si mai se ating valorile medii ale rezistentei de dispersie a prizelor de pamnt , care valori medii sunt cu 30% distantate de valorile minime si maxime.
Dupa adancimea de 20m oscilatiile de temperatura nu se mai manifersta in zona noastra de climat temperat continental, mentinandu-se constanta, apropiata de temperatura aerului medie anuala.
Umiditatea si porozitatea solului conditioneaza conductivitatea termica si caldura specifica, aceasta deoarece exista diferente notabile intre proprietatile termice ale partilor gazoase, lichide si solide ale solului. Conditiile atmosferice pot face ca umiditatea din sol sa scada prin procesul de evaporatie odata cu cresterea temperaturii la suprafata solului, ducand la uscarea acestuia. Sunt studii care arata ca rezistenta de dispersie a prizelor de pamnat a crescut vertiginous si la temperaturi mai mici de 100’-90’C.
Cresterea rezistivitatii solului la temperaturi mai mici de 0’C este conditionata si de gradul de solidificare a solutiilor din stratul de pamant respective; de regula cresterea rezistivitatii solului nu se petrece brusc ci in mod lent si continuu, in conditiile reale din teren.
Modificarile valorilor rezistentei de dispersie a prizelor de pamnt si a rezistivitatii solului ca urmare a modificarilor temperaturii si umiditatii, in urma oscilatiilor sezoniere climatologice, sunt dependente si de un alt element: adancimea la care este ingropata priza de pamant.
Ca urmare a foarte multor masuratori, efectuate pe o perioada foarte lunga de timp si in toate anotimpurile si conditiile climatologice, la prize de pamant cu electrozii infipti la adancimi diferite, a fost intocmit un Tabel STAS 12604/5 cu coeficientul de variatie al umiditatii y a solului, unde sunt prezentate valorile minime, medii si maxime, cu adancimile de ingropare a tarusilor/electrozilor prizelor de pamant masurate. Acest tabel este folosit la calculul rezistentei de dispersie a prizelor de pamant, inmultind valoarea masurata in teren, in amplasament, cu factorul de variatie a solului corespunzator situatiei reale climate-pedologice din momentul masuratorii.