Masurarea rezistentei de dispersie a instalatiilor de legare la pamant prin metoda compensarii:
- Masurarea rezistentei de dispersie se efectueaza în punctele / instalatiile de legare la pamant, in locurile unde se poate desface piesa de separatie cu aparatul de masura care este verificat metrologic şi corespunde din punct de vedere tehnic.
- Masurarea rezistentei de dispersie se face conform instructiunilor de utilizare din Cartea tehnica / Manualul de utilizare.
(2-1) Extras din cartea tehnica a aparatului SONEL MPI 530:
Deconectati electrodul testat de la instalatia de impamantare a cladirii. Electrodul (tarusul) de curent (infipt in pamant) trebuie sa fie conectat la borna H a instrumentului.
Electrodul (tarusul) de tensiune infipt in pamant) trebuie sa fie conectat la borna S a instrumentului.
Electrodul de impamantare testat trebuie sa fie conectat la borna E a instrumentului.
Electrodul testat si cei doi electrozi suplimetari, infipti in pamant, trebuie sa formeze o linie dreapta.
Setari: Puneti comutatorul rotativ pe pozitia RE. Apasati START pentru a incepe.
Masurarea rezistentei de dispersie a prizelor de pamant poate fi realizata numai daca tensiunea de interferenta nu depaseste 24 V. Tensiunea interferentelor este masu- rata pana la valoarea maxima de 100V insa este sem- nalata ca periculoasa de la 50V in sus. Instrumentul nu trebuie conectat la retele in care tensiunea de interfer- enta depaseste 100V.
- Trebuie sa se acorde o atentie sporita asupra calitatii conexiunii intre obiectul testat si sondele de test – suprafata de contact trebuie sa nu contina vopsea, rugina, etc.
- Daca rezistenta sondelor si cablurilor de test este prea mare, masurarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant, RE, practic a electrodului de impamantare, va fi afectata de o incertitudine suplimentara. Masurarile cu incertitudini mari apar atunci cand masuram o valoare mica a rezistentei de dispersie cu sonde de test sau cabluri care au un contact slab (o astfel de situatie apare in mod frecvent atunci cand priza de pamant este buna iar stratul de pamant de la suprafata este uscat si putin conductiv. In acest caz, raportul intre rezistenta sondelor si rezistenta electrodului de impamantare este foarte mare si prin urmare, incertitudinea de masura care depinde de acest raport este foarte mare. Incertitudinea masurarii este afisata in coloane rezultatelor suplimentare. Pentru a reduce incertitudinea, este recomandat sa imbunatatim contactul intre sonde si sol, lucru care se poate face prin udarea zonei in care electrodul este infipt in pamant. Sau prin schimbarea locului de infigere a tarusilor (electrozilor) auxiliari insa inlocuindu-i cu tarusi de 80cm . Trebuie sa se verifica si cablurile de test, dupa cum urmeaza: verificati daca izolatie este defecta si daca zonele de contact cu sondele de test si cu instrumentul sunt bune (necorodate, strans legate). In majoritatea cazurilor exactitatea masurarii obtinute este satisfacatoare. Totusi, trebuie sa se tina cont si de incertitudinea de masurare existenta.
(2-2) Extras din cartea tehnica a aparatului FLUKE 1653B:
Masurarea rezistentei de impamantare (doar pentru Modelul 1653)
Testul rezistentei de impamantare este un test cu trei fire constand din cele doua fire de test si electrodul de impamantare testat. Acest test necesita inca un echipament.
Cea mai buna acuratete este atinsa atunci cand tarusul din mijloc este la 62% din distanta celui mai indepartat tarus. Tarusii ar trebui asezati intr-o linie dreapta si cablajele separate pentru a evita cuplarea reciproca.
Electrodul de impamantare testat trebuie deconecat de la sistemul electric cand realizeaza testul. Testarea rezistentei de impamantare nu trebuie realizata pe un sistem alimentat.
Pentru a masura rezistenta testului de impamantare:
- Intoarceti butonul rotativ la pozitia RE.
- Apasati repede T. Asteptati ca testul sa se termine.
- Afisajul primar (de sus) arata citirile rezistentei de impamantare
- Tensiunea detectata intre capetele testului va fi afisata in ecranul secundar. Testul se opreste daca tensiunea trece de 10 V.
Înregistrarea şi intrerpretarea rezultatelor masurarii
- Rezultatele masurarii sunt mentionate / înregistrate de catre Seful de laborator în:
- proces verbal de masurare, cod formular ITI-L.PRAM-03<f.01>, care contine urmatoarele date:
- adresa si localizarea interna a masuratorii
- concluzii ale masuratorilor (daca corespund sau nu normelor tehnice)
- buletin de verificare PRAM, cod formular ITI-L.PRAM-03<f.02>, care contine urmatoarele date:
- adresa si localizarea interna a masuratorii
- rezultatul masuratoriilor
- proces verbal de masurare, cod formular ITI-L.PRAM-03<f.01>, care contine urmatoarele date:
- Interpretarea rezultatelor se face de catre seful de laborator.
- Interpretarea rezultatelor consta în:
- Compararea valorilor masurate cu normele tehnice reglementate.
- Procesul verbal de masurare este întocmit în doua exemplare originale şi este semnat de catre electricianul ce a efectuat masuratoarea şi de client/reprezentantul clientului. Acesta este difuzat clientului/reprezentantului clientului de catre un reprezentat al Societatii
- Buletinul PRAM este întocmit în doua exemplare originale şi este semnat de catre electricianul ce a verificat si de catre seful laboratorului PRAM şi de client/reprezentantul clientului. Acesta este difuzat clientului/reprezentantului clientului de catre un reprezentant al Societatii
Date de ieşire
Datele de ieşire din proces sunt:
- procese verbale de masurare;
- buletine de verificare PRAM.