Generalitati electroizolante
Mijloacele si echipamentele individuale de protectie electroizolante folosite la lucrari sau manevre in instalatiile electrice, trebuie sa fie supuse periodic unor incercari profilactice, in conformitate cu prevederile standardelor de produs/ specificatiilor tehnice ale producatorului, a instructiunii proprii de securitate si sanatate in munca
- Verificarile dielectrice ale materialelor electroizolante
Pentru desfasurarea lucrarilor si manevrelor din instalatiile electrice ale societatilor , sunt folosite mijloace/echipamente electroizolante de protectie, dupa cum urmeaza:
- Detectoare de tensiune cu dubla semnalizare, optica si acustica;
- Prajini electroizolante;
- Covoare electroizolante portabile;
- Platforme electroizolante;
- Manusi electroizolante de joasa si inalta tensiune;
- Cizme electroizolante de joasa si inalta tensiune;
- Dispozitive de manevrare sigurante MPR;
- Placi electroizolante pentru inalta tensiune;
- Clesti electroizolanti pentru inalta tensiune;
- Indicatoare mono sau bipolare de corespondenta a fazelor de inalta tensiune.
Standarde, norme, reglementari necesare prestarii serviciilor
In vederea realizarii serviciilor, prestatorul va respecta standardele in vigoare si instructiunile tehnice ale producatorului mijlocului/ echipamentului individual de protectie electroizolant ce urmeaza a fi supus incercarilor profilactice.
Dintre acestea, fara a fi limitativ, se mentioneaza urmatoarele:
-SR EN 61243-1:2006/A1:2010 Lucrari sub tensiune. Detectoare de tensiune. Partea 1: Detectoare de tip capacitiv utilizate in retele electrice cu tensiuni alternative mai mari de 1 kV;
-SR EN 61243-2:2002/A1:2004 Lucrari sub tensiune. Detectoare de tensiune. Partea 2: Tip rezistiv pentru utilizare la tensiuni de la 1 kV pâna la 36 kV, de curent alternativ.
-SR EN 50321:2003 Incaltaminte electroizolanta pentru lucrari in instalatii de joasa tensiune;
-SR EN 60903:2005 Lucrari sub tensiune. Manusi de material electroizolant;
-SR EN 61235:1999 Lucrari sub tensiune. Tuburi electroizolante goale pentru lucrari electrice;
- Conditii privind prestarea serviciului:
Incercarile electrice ale mijloacelor/ echipamentelor de protectie electroizolante trebuie sa se execute numai in instalatii special destinate acestui scop si in conditiile prevazute in standarde si/ sau cartile tehnice/ instructiunile de utilizare si intretinere.
Eticheta :
Nr. identificare___________________________________
Se poate folosi in instalatii de___________________ kV
Incercarea expira la_______________________________
- Fiecare mijloc/ echipament de protectie electroizolant incercat trebuie marcat de catre prestator (prin aplicarea unei stampile sau prin eticheta), cu urmatoarea notatie: ADMIS sau RESPINS. Pentru cele admise, suplimentar se mai consemneaza:
- Stampila sau eticheta trebuie sa fie clar vizibila. Locul de aplicare al stampilei sau etichetei se afla, in cazul prajinilor izolante, indicatoarelor etc., lânga marginea de prindere cu mâna a acestora, mai sus de inelul de sprijin sau, in cazul manusilor, cizmelor electroizolante etc., in exterior, lânga margine.
- Dupa fiecare incercare a unui mijloc/ echipament de protectie electroizolant se va intocmi un buletin de incercare in doua exemplare, dintre care unul (originalul) se trimite achizitorului impreuna cu mijlocul/ echipamentul de protectie, iar celalalt (copia) se pastreaza la laboratorul care a efectuat incercarea.
Buletinul de incercare trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele date :
- numarul de inregistrare al buletinului si numarul de serie al mijlocului de protectie;
- data incercarii;
- denumirea mijlocului/ echipamentului de protectie;
- tensiunea nominala la care poate fi utilizat mijlocul/ echipamentul de protectie electroizolant;
- tensiunea de incercare;
- durata incercarii;
- curentul de scurgere;
- rezultatul incercarii (admis sau respins);
- data incercarii urmatoare;
- aparatul de masura utilizat la efectuarea incercarii;
- semnatura celui care a efectuat incercarea;
- semnatura sefului laboratorului de incercari;
- stampila unitatii care efectueza incercarea.
Ambele exemplare ale buletinului de incercare trebuie sa fie semnate de catre persoana care a executat incercarea si de catre seful laboratorului.
In cazul in care se constata ca unele mijloace/ echipamente de protectie electroizolante nu sunt corespunzatoare din punct de vedere tehnic, se va face act de constatare si se vor returna achizitorului impreuna cu buletinele de incercare.
- Societatea noastra poate asigura logistica necesara pentru transportul mijloacelor/ echipamentelor individuale de protectie electroizolante. Ambalajele vor asigura identificarea produselor astfel incât sa se asigure returnarea acestora in acelasi loc de unde au fost preluate, contravaloarea acestora va fi inclusa in valoarea ofertei.
Transportul mijloacelor/ echipamentelor de protectie electroizolante la prestator si retur va fi asigurat de Electro Service in conditii de siguranta fara a afecta integritatea acestora.
Echipamentele se predau de regula pe baza unui proces verbal de predare primire.
Conditii de calitate, Securitate si Sanatate in Munca (SSM), Protectia Mediului (PM), Aparare impotriva incendiilor (AII)
Aparatele de masura utilizate vor avea verificarea metrologica in termen.
Electro Service are implementat si functioneza dupa un sistem de management al calitatii conform ISO 9001 sau echivalent.
Toate materialele si tehnologiile folosite sunt in conformitate cu cerintele legislatiei privind SSM, PM si AII in vigoare si cu standardele europene asimilate standardelor române in domeniile mai sus mentionate.
Incercarile se vor realiza in laboratoare specializate si autorizate ISC, capabile sa furnizeze parametrii tehnici cuprinsi in cartile tehnice/ instructiunile de utilizare si intretinere elaborate de producatorii mijloacelor/ echipamentelor individuale de protectie electroizolante.