Specificatii Tehnice : Rezistenta de dispersie a instalatiei de protectie impotriva electrocutarii prin legare la pamant si Continuitatea legaturilor de ramificatie la instalatia de legare la pamant (legarea utilajelor tehnologice).
Una din metodele principale de protectie impotriva electrocutarii, a personalului care utilizeaza instalatii electrice, este protectia prin legare la pamant. Aceasta presupune existenta unei prize de pamant naturale si/sau artificiale la care sunt legate toate partile metalice care in mod normal nu sunt sub tensiune, dar care in mod accidental pot ajunge sub tensiune, protejandu-se astfel oamenii contra electrocutarii. De calitatea prizei de pamant depinde si functionarea in bune conditii a protectiilor (sigurante, disjunctoare, intrerupatoare). Se verifica rezistenta de dispersie a prizei de pamant, continuitatea conductoarelor de ramificatie, impedanta de bucla si impedanta de linie pentru fiecare priza electrica si fiecare tablou electric, se testeaza disjunctoarele la curentul de avarie, etc.
Scopul acestor verificari este:
Prevenirea electrocutarii personalului care utilizeaza instalatia electrica si echipamentul de lucru.
Prevenirea aparitiei de incendii in cladiri si prevenirea distrugerii aparaturii care se conecteaza la pizele electrice interioare.
Verificarea periodica a instalatiei electrice trebuie executata la intervale de timp prevazute in normele tehnice ce reglementeaza domeniul instalatiilor electrice executate in cladiri.
Verificarile trebuie sa fie executate de firme atestate, cu aparate speciale (etalonate/verificate metrologic), emitandu-se la final buletine de verificari.
Referitor la periodicitatea verificarilor:
- DGPSI 004/2001- recomanda efectuarea verificarilor de doua ori pe an (o data vara pe pamant uscat si o data iarna pe sol inghetat).
- I7 / 2011 – recomanda o analiza a locului de amplasare a instalatiei electrice si in functie de aceasta, verificarile se fac la un an sau de doua ori pe an.
Importanta verificarilor rezulta si din evitarea situatiilor neplacute ca: accidente umane, pericol de incendiu, distrugeri de aparate si echipamente.
Normativul 17/2011 analizeaza in detaliu caracteristicile echipamentelor si instalatiilor electrice ale cladirilor stabilind cerinte obligatorii pentru tablourile electrice, aparataj electric (sigurante, prize, etc.) si stabileste modul de verificare a instalatiei electrice si perioada dintre doua verificari.
Foarte importanta pentru siguranta salariatilor dar si pentru cladiri si echipamente este verificarea instalatiei de impamantare. Aceasta nu inseamna doar verificarea prizei de pamant care da informatii doar despre ce se afla subteran ci despre toata instalatia pana la priza unde se conecteaza consumatorii.
Astfel se verifica si se emit buletine de verificari pentru urmatoarele:
- rezistenta de dispersie la utilaje si tablouri electrice,
- continuitatea legaturii intre priza de pamant si tablourile electrice,
- continuitatea conductorului de protectie (impamantare) din tabloul electric la fiecare
priza.
Aceste masuratori sunt obligatorii pentru ca de multe ori priza de pamant este buna dar daca legatura la tablou sau priza electrica este intrerupta, pot sa apara electrocutari sau incendii.
Verificarea prizelor de impamantare tip PRAM se va face conform STAS 12604/4 si normativului 17/2011.
Astfel se vor verifica si se vor emite buletine de verificari pentru urmatoarele:
- fiecare priza de pamant in parte
- continuitatea legaturii intre priza de pamant si tablourile electrice
Prestatorul trebuie sa elibereze un buletin de verificare individual pentru fiecare priza in parte.