ATENTIE – Sunt pe piata societati care nu utilizeaza urmatoarele norme din STAS :
Solicitati ca urmatoarele conditii sa fie in clar specificate :
Materialele electroizolante se testeaza numai in curent alternativ la frecventa de 50 Hz. Acestia sunt parametrii obisnuiti de joasa tensiune ,care sunt utilizati in mediul de lucru ! Deci nu se poate testa echipamentul de protectie folosind un simplu aparat de masura.
Aceste masuratori se efectueaza in laborator special conceput , utilizand un stand de test si doua transformatoare TRAFO de curent.
Cizmele sau manusile se scufunda in apa si apoi se aplica pe electrozii de test tensiune marita de 2-3 ori tensiunea nominala de lucru.
Nu se efectueaza testare in curent continuu daca echipamentele se utlizeaza in curent alternativ ! Este permisa testarea in curent continuu (de 2,5 ori tensiunea in altenativ) dar curentul de scurgere nu este normat !!! Daca curentul de scurgere nu este normat nu se aplica STAS-ul.
Transformatorul de inalta tensiune, utilizat la incercari va avea puterea de minimum 200VA .
Verificari echipament electroizolant : manusi electroizolante si cizme electroizolante pentru electricieni. Verificare covoras electroizolant.
Specificatii Tehnice pentru mijloace de protectie electroizolante individuale si mijloace de protectie electroizolante colective.
Angajatorul este obligat sa ia masurile necesare pentru ca echipamentul de munca pus la dispozitia lucratorilor din intreprindere sa corespunda lucrului prestat ori sa fie adaptat acestui scop si sa poata fi utilizat de catre lucratori, fara a pune in pericol securitatea sau sanatatea lor.
Angajatorul este obligat sa ia masurile necesare pentru ca echipamentele de munca a caror securitate depinde de conditiile de instalare sa fie supuse unei verificari efectuate de persoane competente, in conformitate cu legislatia si/sau cu practicile nationale, in scopul asigurarii unei instalari corecte si a bunei functionari a acestor echipamente de munca.
Pentru a garanta ca cerintele de securitate si de sanatate sunt respectate si orice deteriorari sunt depistate si remediate la timp, angajatorul este obligat sa ia masurile necesare pentru ca echipamentele de munca, care sunt supuse unor influente ce pot genera deteriorari susceptibile de a fi la originea unor situatii periculoase, sa faca obiectul unor verificari periodice si, daca este cazul, unor incercari periodice efectuate de persoane competente, in conformitate cu legislatia si/sau cu practicile nationale;
Rezultatele verificarilor trebuie sa fie inregistrate si puse la dispozitia Inspectiei Muncii la solicitarea acesteia. Ele trebuie pastrate pe o perioada de timp corespunzatoare, de exemplu, in functie de recomandarile sau specificatiile producatorului.
Daca echipamentele de munca respective sunt utilizate in exteriorul intreprinderii, acestea trebuie sa fie insotite de o dovada referitoare la realizarile ultimei verificari.
Mijloacele de protectie aflate in dotare individuala sau colectiva se pastreaza, se intretin, se utilizeaza si se prezinta periodic la verificare.
Incercarea electrica a mijloacelor de protectie trebuie sa fie precedata de o revizie exterioara amanuntita, dupa care, numai in cazul rezultatelor corespunzatoare, se va trece la incercarea electrica.
Revizia exterioara consta in verificarea integritatii mijlocului de protectie.
Toate incercarile electrice ale mijloacelor de protectie trebuie sa se execute numai in instalatii special destinate acestui scop si in conditiile prevazute in instructiunile de utilizare.
Pentru mijloacele utilizate in interior, incercarile se executa in laborator la temperatura ambianta, indiferent de umiditate.
in general, mijloacele de protectie se incearca in curent alternativ la frecventa de 50 Hz, masurandu-se curentii de scurgere si verificandu-se tensiunea de tinere.
Incercarea mijloacelor de protectie din cauciuc se poate face si in curent continuu (redresat). in acest caz, tensiunea de incercare va fi de 2, 5 ori mai mare ca cea eficace de c.a. Durata incercarii se pastreaza ca la c. a., iar curentul de scurgere nu se normeaza.
Tensiunea de incercare se ridica treptat pana la valoarea de incercare, cu o viteza care sa permita urmarirea indicatiilor aparatelor de masura. La standurile fara blocajul “tensiune nula”, tensiunea initiala aplicata nu trebuie sa depaseasca 20 % din tensiunea finala de incercare. Timpul de incercare se masoara din momentul stabilirii valorii maxime a tensiunii de incercare si nu trebuie sa depaseasca cu mult timpul prevazut pentru incercarea fiecarui mijloc in parte si nici sa fie mai mic decat acesta. Dupa incercare, tensiunea se scade lent, instalatia se deconecteaza si se leaga la pamant.
Tensiunea de incercare trebuie astfel aplicata, incat sa se verifice intreaga parte izoianta a mijlocului de protectie.
Dupa fiecare incercare a unui mijloc de protectie se va intocmi un buletin de incercare in doua exemplare, dintre care unul (originalul) se trimite impreuna cu mijlocul de protectie la unitatea careia ii apartine, iar celalalt (copia) se pastreaza la laboratorul care a efectuat incercarea.
Ambele exemplare ale buletinului de incercare trebuie sa fie semnate de catre persoana care a executat incercarea (seful de lucrare) si de catre seful laboratorului.
Verificarile periodice a echipamentului individual de protectie, trebuie sa stabileasca starea materialului dielectric (electroizolant) din care sunt confectionate aceste echipamente, depistarea echipamentelor a caror parametrii dielectrici sunt necorespunzatori si scoaterea din exploatare a acestor echipamente, in scopul eliminarii riscurilor de natura electrica la care ar putea fi expus personalul
Metodologia verificarilor periodice consta in aplicarea, pentru o perioada de timp stabilita, a unui nivel de tensiune impus de tensiunea nominala garantata de fabricant si masurarea curentului de scurgere in dielectric (dupa caz),
Instructiune de incercarea mijloacelor de protectia muncii.
Dupa fiecare incercare a unui mijloc de protectie se va intocmi un raport de incercare in doua exemplare, dintre care unul (originalul) se trimite impreuna cu mijlocul de protectie la unitatea careia ii apartine, iar celalalt (copia) se pastreaza la laboratorul de specialitate (de inalta tensiune) care a efectuat incercarea. Ambele exemplare ale raportului de incercare trebuie sa fie semnate de catre persoana care a executat incercarea (seful de lucrare) si de catre seful laboratorului.
Raportul de incercare trebuie sa cuprinda urmatoarele date:
1. | Nr. de inregistrare al raportului si numarul de serie de identificare al mijlocului de protectie |
2. | Data incercarii; |
3. | Denumirea mijlocului de protectie; |
4. | Tensiunea nominala a mijlocului de protectie |
5. | Unitatea posesoare |
6. | Tensiunea de incercare |
7. | Durata incercarii |
8. | Curentul de conductie (de scurgere) prin dielectric |
9. | Rezultatul reusit al incercarii |
10. | Tensiunea instalatiei in care poate fi utilizat |
11. | Data incercarii unnatoare |
12. | Semnatura celui care a efectuat incercarea |
13. | Semnatura sefului laboratorului de incercari. |